torsdag, augusti 06, 2009

Rensade hårddisken....

Hittade en liten text jag skrev när jag var upprörd och innan debatten gick så galet högt om fildelning och Ipred som den gjort på sista tiden....

Liza Marklund skriver en i mitt tycke uselt underbyggd krönika angående fildelning och "Piratpartiet"
Hennes argument känns lika mossiga som VHS-bandspelare.
Tänkte bemöta hennes argument som hon bemötte "Piraternas"

4 Argument nr 1:
”Alla som kämpar emot fildelning allierar sig med bakåtsträvande teknikfientliga krafter”.

Fakta: Jag kämpar inte mot fildelning, tvärtom. Jag älskar att ladda ner grejer från nätet, jag gör det varje dag. Jag tycker internet är den bästa uppfinningen sedan människan reste sig upp på två ben.
Det jag kämpar emot är stölder och tjuveri på nätet.
Skillnaden mellan mig och Piratpartiet är att jag betalar för mig. Jag stjäl inte andras musik, filmer eller dataspel.
Men se det är där skon klämmer.
Piraterna vill inte betala.
De vill stjäla.
De låtsas vara frihetssträvande kreatörer, när de i själva verket bara är simpla tjuvar.
FaktaRich: Pirater vill visst betala och gör det varenda gång de köper en tom DVD-R skiva, en ny hårddisk, en ny MP3 spelare eller ett minneskort till sin digitalkamera, alla lagringsmedium innehåller numera en "kopieringsskatt". Som alla betalar till oavsett om du lagrar din egenhändigt ihopknåpade musik, dina semesterfilmer, eller om det råkar vara senaste James Bond rullen som man tankat ner. Pirater vill visst betala, men inte som idag att filmer man köpt först på VHS, sen på DVD, och nu skall man även köpa samma film på BluRay, dessutom skall jag inte få göra en kopia till min lilla bärbara Ipod, då måste jag köpa samma film IGEN denna gång från Itunes... skulle jag sen byta min mediaspelare till en ny modell så funkar kanske inte den gamla filmen att spela upp där... ungefär som att man var tvungen att köpa en ny version av Liza Marklunds bok, bara för att man bytt glasögonbågar...

4 Argument nr 2:
”Min privata kommunikation sker från mitt hem, bakom stängd dörr. Jag har rätt till min integritet.”
Fakta: Ett brott är ett brott, oavsett var det begås. Att nättjuvarna sitter hemma och stjäl förändrar inte den saken.
Nu är ”kreatörerna” ursinniga för att regeringens utredare Cecilia Renfors föreslår att kontrollen på internet ska öka – fast egentligen borde det vara jag som är arg.
Det är inte jag som stjäl, men jag kommer också att drabbas av kontrollen – trots att jag inte förtjänat den.
Nättjuvarna är inte arga för att deras ”personliga integritet” är hotad.
De är skitsura för att de måste börja betala för sig.

FaktaRich: Pirater har inget emot att brott är ett brott, men precis som Skandiadirektörer, Operasångare och andra så utnyttjar man otydliga lagar, då man är oskyldig tills motsatsen bevisats. Det som alla reagerat mot är att "privata intresseorganisationer" gör egna utredningar, husrannsakningar, presenterar skärmdumpar som bevis osvosv, detta är jobb som Polis och myndigheter bör och skall utöva, inte lobbymaffian från storbolagen. Dessutom är det horribelt att bredbandsleverantörerna skall stå för kontroll och ansvar.. orkar inte riktigt dra argumentet med vägverket... posten osv... det är liksom så självklart.
4 Argument nr 3:
”Vi avstår rätten att förfoga över våra verk, hellre än att ha drakoniska lagar som krävs för att garantera den rätten.”
Fakta: Jag känner inte igen ett enda namn av de 70 ”musiker” och ”kreatörer” som skrivit under artikeln. De kan ju vara väldigt begåvade, men särskilt kommersiellt framgångsrika lär de knappast vara.
Det är ingen större bedrift att avstå från något som ingen ändå är intresserad av att köpa.

FaktaRich: Såklart är ingen av de som skrivit artikeln sådär värst kända, men det var inte heller Lily Allen, Frida Murenius, han med Boten Anna m.fl. innan de la upp sig på sajter som Myspace osv. och spred sin musik "Gratis". Men precis som du själv säger, särskilt kommersiellt gångbara kan inte dagens "riktiga" artister heller vara eftersom folk hellre väljer att "stjäla" deras verk istället för att komersiellt köpa deras verk... Att Spice Girls säljer ut 17 konserter i London och på det tjänar över 10miljoner pund, var, bara bevisar att sälja plattor är inte grejen längre, släpp musiken fritt, gör feta konserter/upplevelser och tjäna massor av pengar.. Nya tider...

Några stilla undringar: Varför kommer det inga bra snabba enkla tjänster för att betala för grejorna, låt mig ladda ner senaste StarWars filmen dagen efter premiären, för 200:- så jag slipper fixa barnvakt, stå ut med mobiltelefoner, popcornprassel osv på en biograf.
Hur kommer det sig att jag flera gånger helt lagligt laddat ner Liza Marklunds böcker/talböcker från Elib och Biblioteken istället för Pirate Bay? Jo det beror på att denna tjänsten är ett under av enkelhet, snabbhet osv... bara skriv in ditt Lånekortsnummer och en Pin-kod och tanka hem.... Så skall de nya medierna skötas, då vill folk också göra saker lagligt.
Till sist: Kopiering är inte stöld, originalet finns kvar... Vem som vill får gärna göra en exakt kopia av min VW-Passat 2004 års modell och använda sin kopia hur många gånger som helst... möjligen kommer andrahandsvärdet att sjunka en del då det kommer att finnas överflöd

1 kommentar:

Targenor sa...

Mycket bra skrivet, problemet är att industrin vill dels mjölka ut så mycket pengar som möjligt, som att dom vill bestämma hur kunden ska ha deras material.

Det bästa vore om nöjesindustrin faktiskt går kunderna till mötes och inser att det inte är så lätt, går inte att lagstifta bort, då lagstiftar man också mot tekniken oh framtiden.

Men men , pengar styr ju sägs det och det stämmer verkligen.. :)